Op 22 november is het de dag van het KOPP-kind (Kind van Ouders met Psychiatrische Problemen). De dag waarop er speciale aandacht wordt besteed aan de kinderen van ouders met psychiatrische problemen.
22 november – de dag van het KOPP-kind
Zelf ben ik een KOPP-kind (mijn vader heeft een bipolaire stoornis) en ik heb twee KOPP-kinderen (ik heb de bipolaire stoornis van mijn vader geërfd… Thank you! #not). Reden genoeg om eens goed in het onderwerp te duiken.
Op de dag van het KOPP-kind komt ‘mijn moeder kookt soep van tafelpoten’ uit. De hoofdpersoon, Fiep, is ook een KOPP-kind. De ene keer is haar moeder dolgelukkig en op het andere moment ligt ze in bed en moet Fiep samen met haar vader het huishouden bestieren. Voor een meisje van elf is dat een pittige opgave.
KOPP-kinderen
Al op jonge leeftijd kunnen KOPP-kinderen last hebben van schuldgevoelens, schaamte, bezorgdheid en eenzaamheid. Schuldgevoelens kunnen bijvoorbeeld optreden als het kind de oorzaak van de problemen van de ouder bij zichzelf legt. Ook parentificatie komt voor bij kinderen van deze leeftijd. Bovendien kan een gering gevoel van eigenwaarde het kind parten spelen. Daarnaast kunnen KOPP-kinderen angstig zijn vanwege de onvoorspelbare en soms onveilige thuissituatie. Vanwege die onvoorspelbare thuissituatie nemen ze vaak ook geen vriendjes of vriendinnetjes mee naar huis. Lees meer!
Praat erover!
Tegen alle KOPP-kinderen zou ik willen zeggen: praat erover. Erover praten is geen roddelen. Probeer niet alles in je eentje te doen. En als je dingen niet begrijpt, kun je het vragen. Je hoeft niet meteen alles aan iedereen te vertellen, maar bedenk wie je in vertrouwen kunt/wilt nemen. Dat kunnen je eigen ouders zijn, maar veel kinderen/jongeren vinden het ook fijn om met iemand van buiten het gezin te praten: een vriend of vriendin, een moeder van een vriend(in), de buren, een meester of juf, docent of mentor, een tante of oom, de voetbaltrainer etc. Lees meer!
-
www.kopstoring.nl – een website voor KOPP-jongeren van dertien tot vijfentwintig jaar. Op deze website staat informatie voor, over en door KOPP-jongeren. Jongeren kunnen via de website een groepscursus in een chatbox volgen, vragen stellen aan een deskundige, verhalen van andere jongeren lezen en hun eigen verhaal met anderen delen. Ook kunnen ze er informatie over psychische en verslavingsstoornissen vinden.
-
www.drankjewel.nl – een website die ondersteuning, informatie en advies biedt aan kinderen van ouders met een alcoholprobleem. Bezoekers van de site kunnen meepraten op het forum, chatten met een deskundige of vragen stellen per e-mail. Een deel van de website is gericht op twaalf- tot achttienjarigen en een deel op volwassen kinderen (18+) van ouders met alcoholproblemen.
-
www.kopopouders.nl – een website voor ouders met psychische problemen of een verslaving, met kinderen in de leeftijd van nul tot achttien jaar. KopOpOuders.nl informeert en adviseert deze ouders hoe zij hun ouderrol ondanks hun problemen zo goed mogelijk kunnen invullen. Op de website staan ook ervaringsverhalen van ouders, en daarop kan weer gereageerd worden. Daarnaast kunnen ouders via deze website anoniem een begeleide online groepscursus volgen om ondersteuning te krijgen bij het opvoeden. Ook kunnen ze een online zefhulpcursus volgen, met minimale begeleiding, en per e-mail advies krijgen over opvoeding.
-
Kipizivero voorlichtingsserie over en voor KOPP (8-delig) – voorlichtingsmateriaal voor en over KOPP-kinderen van alle leeftijden en hun ouders. De voorlichtingsmaterialen zijn te bestellen via: www.trimbos.nl/webwinkel > zoek op ‘kipizivero’.
- https://labyrint-in-perspectief.nl/voor-wie/kind-van/ – Heb of had je een ouder met psychische problemen? De kans is groot dat dat jouw leven sterk beïnvloedt. 30% van de KOPP (Kind van Ouder met Psychiatrische problemen) ontwikkelt zelf ook langdurige psychische problemen. Dubbel zwaar heb je het als de ouder waar het om gaat nog steeds zorg vraagt. Dan kan het erg moeilijk worden om aan je eigen leven toe te komen. Beide onderwerpen, je eigen emotionele basis én de zorg voor of omgang met je ouder(s) zijn thema’s die je bij ons tegenkomt.
- Nederlands Jeugd Instituut. Wat werkt voor KOPP-kinderen?