Geplaatst in Geen categorie

Ik snauw van jou

 
De mensen zeiden best leuke dingen over mijn pony. Ze zeiden het op Facebook of in het echt. Mijn zoon vond het niet mooi en dat is prima.

Toch is het leuk om fijne reacties te krijgen. Al zeggen we stoer dat het ons niet uitmaakt. Het maakt wel uit. Iedereen is immers op zoek naar erkenning. Iedereen vindt het fijn om te horen dat hij iets goed doet. Erkenning geeft jouw leven zin. Het geeft je bestaansrecht. Voor de een is het belangrijk om het huis altijd spik en span te hebben. Iemand anders wil gewaardeerd worden op zijn zangkwaliteiten en weer een ander wil geprezen worden om zijn sociale vaardigheden. Complimenten zijn fijn en likes leuk. 

Ooit interviewde ik Hanna Bervoets toen ze Of hoe waarom net had uitgebracht. Ze googelde zichzelf geregeld. Op zoek naar feedback van het publiek. ‘Maar dat doe ik nu niet meer’, zei ze resoluut. 

Ik begreep haar niet meteen. Ze had goede recensies. De mensen vonden haar leuk, getalenteerd en creatief. ‘Maar een sneer blijft langer hangen dan een compliment’, zei ze. 

Helaas hebben mensen een aangeboren neiging om te focussen op het negatieve. We hebben ingebouwde voelsprieten voor gevaar. Daarom een oproep aan de mensen: stop met sneren! We worden er ongelukkig en verdrietig van. Zowel online als in real life. Zeg iets leuks en houd anders je mond. Kijk eerst eens naar jezelf voordat degene waar je het meest van houdt weer een snauw te pakken heeft. 

En bovenal: blijf beschaefd. Ik wens u, maar mezelf niet minder, een beschaefd weekend toe. 

Auteur:

Aefke ten Hagen (1975) is getrouwd met Tijmen en moeder van Tijl (9) en Bo (7). Ze leest graag en veel. Op 22 november, de Dag van het KOPP-kind, kwam haar eerste kinderboek uit. ´Mijn moeder kookt soep van tafelpoten´ is een verhaal over de elfjarige Fiep. Haar moeder heeft een bipolaire stoornis en dat vindt Fiep knap lastig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s