Geplaatst in Bijzonderheden

Midden Tussen De Mensen

Hokjes

Er wonen psychiatrische patiënten tussen De Mensen.
Echt waar. Misschien is uw buurvrouw wel hartstikke gek en hebben ZE dat nooit tegen u verteld.

Laatst was er een vreselijk bericht in het nieuws. Nu wordt het nieuws natuurlijk overspoeld met nare berichten. De wereld heeft hulp nodig. Soms trekt zo’n bericht mijn aandacht omdat het me raakt op een bepaald vlak. Dan moet ik er iets mee. En dan schrijf ik. Niet eens omdat het kan. Omdat het moet.

Zo is het u wellicht niet ontgaan dat er een man is vermoord. Hij is begraven in de tuin van de verdachte. Als ik zoiets lees, gaat er al automatisch een film in mijn hoofd spelen. Hoe dat is gebeurd, waar, hoe laat het was en wie er bij waren. Dat is niet altijd handig, want daar heb ik dan last van. Maar goed. Het is zo. Nu las ik in het nieuws dat het om een psychiatrisch patiënt gaat. Iemand die ambulant begeleid werd en in een oefenhuis woonde.

Zouden ZE (in dit geval bedoel ik DÉ media) het ook benoemd hebben als de verdachte een ernstige lichamelijke ziekte had? Hoe komt het dat de NOS met grote letters benoemt dat de verdachte een psychiatrisch patiënt is? Maar goed. In een psychose kunnen mensen verschrikkelijke dingen doen. Dus die link begrijp ik. Maar toen:

‘Niet alleen in Kloosterburen wonen psychiatrisch patiënten midden tussen de mensen. Keroazie heeft ook ‘oefenhuizen’ in andere plaatsen’.
Mensen. Er wonen psychiatrische patiënten MIDDEN TUSSEN DE MENSEN!

Want, voor het geval u het nog niet wist. Psychiatrische patiënten zijn geen mensen. Ik weet niet wat het zijn. Het zijn gewoon patiënten. Gestoorde figuren. En hokjesdenken is normaal, zo vindt DE wetenschap. ‘Categoriseren is simpelweg een efficiënte manier om de wereld te versimpelen’. En dat heeft hoogleraar Wigboldus onderzocht.

Als u maar weet dat u dat hokjesdenken nooit op een individu mag betrekken. De ene psychiatrische patiënt is de andere niet. Maar denkt u verder vooral lekker in hokjes. Iedereen denkt in hokjes. Ik ook. En ik zit nog steeds Midden Tussen De Mensen.

Auteur:

Aefke ten Hagen (1975) is getrouwd met Tijmen en moeder van Tijl (9) en Bo (7). Ze leest graag en veel. Op 22 november, de Dag van het KOPP-kind, kwam haar eerste kinderboek uit. ´Mijn moeder kookt soep van tafelpoten´ is een verhaal over de elfjarige Fiep. Haar moeder heeft een bipolaire stoornis en dat vindt Fiep knap lastig.

9 gedachten over “Midden Tussen De Mensen

 1. Ik heb op de website van de NOS een klacht ingediend over hun stigmatiserend en stereotyperend taalgebruik. Dit is hun antwoord:

  Bedankt voor uw bericht.

  We snappen dat dit zo ervaren kan worden door psychiatrisch patiënten en we vinden het belangrijk om ons daar bewust van te blijven. In deze zaak denken we dat het feit dat de twee verdachten psychiatrisch patiënten zijn een duiding kan geven aan het misdrijf. Blijkbaar geldt dit ook voor de Burgemeester en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Zij zagen hierin een aanleiding om de gebeurtenissen verder te onderzoeken.

  Bedankt dat u ons nogmaals bewust heeft gemaakt van onze woordkeuze bij dit bericht.

  Met vriendelijke groet,

  Nathalie van Overveld
  NOS Publieksvoorlichting

  Like

 2. Ieder mens kan door omstandigheden een psychiatrisch patiënt worden..latent aanwezig is het volgens mij bij iedereen..wij worden immers allemaal gestuurd door onze hersenen(ik zie dat als een stoppenkast) en dan is het maar net wanneer die stoppenkast doorslaat..Toch!

  Like

 3. Het is nog veel erger; 270.000 psychiatrisch patiënten zijn net zo gevaarlijk als Bart van U en die lopen zo maar op straat, gewoon midden tussen de mensen;
  “Het gaat daarbij om personen die hun huis opblazen of daarmee dreigen, op straat mensen verwonden of zelfs doden. In alle gevallen liepen deze mensen vrij rond.”

  http://nos.nl/artikel/2047657-meer-dwangopnamen-gevaarlijke-psychiatrische-patienten.html

  Gelukkig heeft Schippers beloofd al deze “wandelende tijdbommen” van straat te halen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s